3D Scannen

3D-scans worden steeds belangrijker en voor steeds meer verschillende doeleinden toegepast. Grote en kleine objecten, gebouwen en complete sites, alles kan digitaal in 3D worden gedocumenteerd. Wij maken gebruik van verschillende 3D scanners en 3D technieken. Per situatie wordt bepaald welke methode het meest geschikt is om tot de beste resultaten te komen. Met de Terrestrial 3D Laserscanner kunnen wij snel en met grote nauwkeurigheid complexe sites in 3D vastleggen, met de _Structured Light Scanner _documenteren wij zelfs de kleinste details van een object en met foto's gemaakt met een _drone _kunnen we met behulp van _Structure from Motion _een landschap digitaal in 3D reconstrueren.

3D Laserscannen

Voor grote objecten, gebouwen of sites gebruikt Panoptes bij voorkeur de Leica P30. Deze scanner maakt gebruik van Time of Flight en Waveform Digitizing technieken waarmee snel en nauwkeurig grote objecten tot complete gebouwen in 3D kunnen worden vastgelegd. De 3D puntenwolken die we met het scannen maken, gebruiken we bijvoorbeeld in onze reconstructies of om delen digitaal toegankelijk te maken die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Ook kunnen we hiermee snel en volledig een complexe archeologische opgraving documenteren.

Structured Light Scanning

Met Structured Light zijn kleine tot middelgrote voorwerpen met grote nauwkeurigheid en in hoge resolutie op te meten. Zo worden details zichtbaar die met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn. Licht wordt in verschillende patronen op het te scannen object geprojecteerd en door de camera's en software omgezet tot een 3D model. Grote voordelen van het scannen met Structured Light zijn dat de 3D modellen direct gemaakt worden en op ware grootte zijn. Het proces van de opbouw van het 3D model nauwkeurig te bepalen en te herleiden is en bovenal dat het met grote nauwkeurigheid en in hoge resolutie mogelijk is objecten in 3D vast te leggen.

Structure from Motion

Structure from Motion is een techniek om met 2D beelden 3D interpretaties te kunnen maken voor het opbouwen van een 3D model.

Anders dan met _laserscanning _en Structured Light Scanning is dit een passief proces dat gebruikt maakt van bestaande foto's. Dit maakt deze techniek bij uitstek geschikt om aan de hand van (oude) foto's, objecten of omgevingen te reconstrueren die er niet meer zijn of om ruimtelijke modellen te maken van gebieden die zijn vastgelegd met behulp van luchtfotografie of drones.